Afmetingen
In verband met beperkte doorvaart mogelijkheden kunnen boten tot een lengte van maximaal 10,50 meter onze stalling bereiken. Voor zeilboten hebben we geen stalling mogelijkheden.
Bijboot
Voor een bijboot van max. 4m2 of die vrij achter de 1e boot geplaatst kan worden geldt dat deze kosteloos gestald kan worden . In elk ander geval is voor de 2e of bijboot het volledige bedrag verschuldigd.
Contributie
Leden betalen onafhankelijk van de afmeting van de boot 363 euro per jaar voor winterstalling en contributie. Ook als de boot niet overwintert op de werf dan is dit bedrag verschuldigd.
Entreegeld
Het entreegeld van 1600 euro wordt gecrediteerd als het lidmaatschap is beëindigd. Dit gaat op volgorde van beëindiging van lidmaatschap van het oude lid en na ontvangen van het entreegeld van het nieuwe lid. Bij uitzondering en onder bijzondere omstandigheden kan van deze regel in overleg met de eerste belanghebbende worden afgeweken.
Gereedschap
Op de werf zijn diverse gereedschappen aanwezig waarvoor men over vaardigheden moet beschikken om er veilig mee te kunnen werken. We hebben onder meer een draaibank, vandiktebank en diverse zaagmachines staan.
Hellingen
Het hellingen van boten is een proces waarbij de boot in het water of op de wal wordt gebracht. We gebruiken hiervoor een kar op een rails die onder de boot wordt geplaatst en het geheel met een lier op de wal of in het water brengt. Naast deze werktuigen is de eigenaar van de boot en een lid van de werfcommissie een vereiste om de boot te mogen hellingen. Om de boot te kunnen hellingen zijn er echter veel meer handen nodig. De eigenaar van de boot dient een actieve rol spelen in het verzamelen van leden met bijbehorende handen. Het hellingen van de boten is geen vanzelfsprekendheid waar leden onvoorwaardelijk aanspraak op kunnen maken. We hebben geen commerciële hellingploeg die op afroep onze boten verplaatst wanneer wij dat willen. Deze klus klaren de leden met en voor elkaar.
Sleutels
Deze sleutels zijn gecertificeerd en alleen de houder van het certificaat kan de sleutels laten dupliceren. Bij verlies van één of beide sleutels betaalt het lid een bedrag gelijk aan de kosten die gemaakt worden voor het dupliceren. Er is één set sleutels per lid beschikbaar.
Stroom
Ieder lid heeft een eigen stroommeter nodig. Deze zijn in bijv. in een bouwmarkt voor een klein bedrag te koop. Het komt voor dat vertrekkende leden deze te koop aanbieden en dat je er je voordeel mee kunt doen. De stroommeter mag niet van het type zijn dat gereset kan worden. De stroommeter moet steeds zichtbaar bij de boot geplaatst zijn. Bij het invullen van het hellingsformulier moet ook de meterstand van de stroom opgegeven worden. De verbruikte stroom van de voorgaande stallingsperiode wordt apart in rekening gebracht.
Stallingsbokken
Na het hellingen en schoonspuiten komt de boot op stallingsbokken op zijn plek in de stalling te staan. Deze stallingsbokken worden niet door de vereniging aangeboden maar dient het lid zelf te verzorgen. Het komt voor dat vertrekkende leden deze te koop aanbieden en dat je er je voordeel mee kunt doen. Het onderhoud van deze stallingsbokken valt dus ook ten deel van de eigenaar. Goed en soepel bewegende delen van de bok bevorderen het gemak van het plaatsen van de boot in de stalling.
Vaarseizoen
Hoewel het per provincie wel verschilt gaan wij er vanuit dat het vaarseizoen 15 april aanvangt en 15 oktober afloopt. We nemen echter de maanden mei en september in acht als transitiemaanden voor de winterstalling. Dit betekend dat er in deze maanden geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van de stalling. Anderzijds is het niet vanzelfsprekend direct bij aanvang van het vaarseizoen te kunnen wegvaren. Omdat de loods één doorgang heeft moeten de boten die daar liggen helaas ook rekening houden met het fenomeen first in last out.
Veiligheid
Gebruik altijd PBM’s oftewel Persoonlijke Bescherming Middelen. Dit zijn bijvoorbeeld (hand)schoenen, veiligheidsbril of gehoor- en adembescherming. Het is de verantwoording van het lid zelf dat hij deze ter beschikking heeft en gebruikt. Bij lassen en slijpen moet altijd een brandwacht met blusmiddelen aanwezig zijn. Voor het werken met de overige gereedschappen geldt; veiligheid voor alles. Als je niet over de benodigde vaardigheden beschikt werk er dan niet mee en vraag uitleg..!
Werkplicht
We verwachten dat ieder lid 12 uren werkplicht vervult. Op deze manier kunnen we de kosten voor bijv. onderhoud en daarmee de contributie laag houden. Leden kunnen zich inschrijven op klussen via de berichtensectie op de site. Het hellingen en te water laten van de boten voor collega leden wordt niet gerekend als dienstverlening voor de vereniging.
Winterstalling
Bij het Kleine Rond faciliteren we een winterstalling met mogelijkheden om onderhoud en kleine reparaties aan de boot te verrichten. Omdat wij beperkt ruimte hebben om de boten overdekt te stallen kan niet ieder lid zijn boot elk jaar overdekt laten overwinteren. De vuistregel is dat een lid elk derde jaar aanspraak mag maken op een overdekte plaats in de stalling. De werfcommissie deelt de beschikbare ruimte in. Enige tijd voor de aanvang van het vaarseizoen wordt begonnen met de tewaterlating van de boten. De tewaterlating wordt aan het eind van de dag(en) ceremonieel gevierd met middelen die beschikbaar zijn gesteld door de bezitters van deze boten 😉
Zomerstalling
Verblijft je boot gedurende de maand juni, juli of augustus op de werf dan wordt daar 50 euro per (gedeeltelijke) maand met een maximum van 121 euro voor gerekend. Verblijft je boot gedurende het hele vaarseizoen op de werf, dan kost dat dus slechts 121 euro. Het (ver)plaatsen van de boten is behoorlijk arbeidsintensief waarbij een goede planning onontbeerlijk is. Een eventueel gewenst verblijf tijdens het aankomende vaarseizoen moet omwille van deze planning liefst al voor aanvang van de winterstalling bij de werfcommissie bekend zijn.